Sportmassages

Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn, van een lichamelijke inspanning terug te dringen.

De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit je spieren gemasseerd. De stofwisseling wordt positief beïnvloed. Hierdoor herstel je sneller en kan je weer sneller een bepaalde prestatie leveren. Sportmassage werkt preventief waardoor de vermoeidheidsverschijnselen niet leiden tot lichamelijke klachten. Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van de warming up.

Dit zijn 2 verschillende massage technieken. De sportmassage kan bestaan uit een stimulerende of een sederende massage. Voor het sporten wordt over het algemeen een stimulerende massage geadviseerd. Na het sporten zal vaker voor een sederende massage gekozen worden. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk informatie te ontvangen van de sporter of cliënt, zodat de beste behandeling gegeven wordt met de juiste techniek.

Tapen / Bandageren

Tapen en bandageren komt voor bij lichte klachten van de sporter/cliënt.

Dit kan zijn doordat je als sporter tijdens het sporten te veel van jezelf hebt gevraagd, of dat je herstellende bent van een blessure en je weer wil beginnen met sporten. je zoekt daardoor ondersteuning om de blessure niet te veel te belasten of door een stukje vertrouwen die je weer terug moet krijgen in je aangedane lichaamsdeel. Door de versteviging van een bandage of tape kan deze versteviging fungeren als een kunstmatige pees of band en kan hiermee een spierverrekking of een instabiel gewricht worden ondersteund.

De tape of bandage kan er voor zorgen dat een bewegingsuitslag van een gewricht of spier verminderd wordt waardoor je niet in het pijngebied kan komen. Voor een optimale prestatie zal een tape en/of bandage circa een half uur à uur voor het beoefenen van de sport worden aangelegd.  Je kan daarna aan je warming-up beginnen. Na 20 minuten zal de tape/bandage gecontroleerd worden. Indien nodig kan er nog voor de sportprestatie  een aanpassing gedaan worden.

Preventie

Leed voorkomen

Door een goede warming-up en cooling-down met enkele eenvoudige oefeningen voor het rekken van bepaalde spieren kan veel leed worden voorkomen. Maar aangepaste kleding en schoeisel zijn zeker even belangrijk voor preventie van blessures, want een slechte uitrusting kan namelijk ook blessures veroorzaken. De temperatuur waarin je sport kan zorgen dat je bepaalde aanpassingen moet doen.

Dit geldt ook voor je drink- en eetgewoontes. Wanneer kan je het beste eten en wat verstaan we onder gevarieerd eten? Het drinken van water heeft invloed op je prestaties en is zeker een must. Echter wat is de werking van bv. alcohol?Indien je op deze vragen een duidelijk antwoord/ advies krijgt, ben je meer bewust van blessure preventie en kan je hierdoor  een betere sportprestatie leveren. Ik kan je hierbij ondersteunen.