Ik ben geen life saver, maar wel een oplettende masseur!

Ik ben geen life saver, maar wel een oplettende masseur!

Ik ben géén life saver maar wel een oplettende masseur!

Ik zie als massagetherapeut een hoop lichamen voorbij komen in alle vormen en maten. Voor mij is dat heel normaal en ik ben dan ook niet bezig met hoe iemand eruit ziet maar wel hoe de spieren lopen, wat er behandeld moet worden en welke behandeling ik geef om deze persoon weer lekker in zijn/ haar vel te laten zitten of te herstellen van zijn/ haar klachten.

Als masseur kijk je dus wel naar het lichaam. Niet om te (ver)oordelen maar om waar te nemen. Zie ik afwijkende dingen, bv aan een schouderblad of is er scheefstand in de bekken waardoor iemand klachten heeft. Wat vertelt een klant of wat juist niet waardoor ik soms (kritische) vragen stel om tot de kern te komen.

De huid of huidplooien geven mij ook inzicht zoals een tijdje geleden. Een vaste cliënt die elke 4 weken een afspraak heeft, had een allergie gehad op zijn rug waardoor hij één keer verstek had laten gaan. Het viel mij op dat hij ineens een raar plekje op zijn schouder had. Ik vroeg hem of dit nog een plekje was van de allergie en hij wist het eigenlijk niet zo goed. Tenslotte zat het op een plek waar hij zelf niet bij kon en ook niet (goed) kon zien zonder spiegel.

In de afgelopen paar maanden veranderde de plek. De ene keer was het roder andere keer bijna weg. Ik attendeerde hem er telkens op en adviseerde hem toch eens langs een arts te gaan om hiernaar te laten kijken, al was het maar om zeker te zijn dat het niets bijzonders was.

Gelukkig nam hij mijn advies ten harte. Het bleek namelijk een kwaadaardige vorm van huidkanker te zijn. Het is een vorm waar zelden uitzaaiingen van zijn en kan deze plek vooralsnog weggesneden worden zonder verdere nabehandeling. Wel kan het weefsel en bot aantasten, dus hoeveel er weggesneden moet worden is te bezien tijdens de operatie.

Als masseur zijnde ben ik geen life saver, maar ik ben wel heel oplettend. Tenslotte is huidkanker de meest voorkomende kankersoort in Nederland en komt het steeds vaker voor. Er zijn verschillende soorten huidkanker, waarvan het melanoom de gevaarlijkste vorm is. Ik vind het dan ook belangrijk dat je moet doen waar je goed in bent. Heb ik het idee dat er meer aan de hand is zal ik je doorverwijzen naar bv een fysiotherapeut, manueel therapeut of in dit geval een arts.

Ik ben blij de cliënt te hebben geattendeerd op deze plek en dat hij gehoor gegeven heeft aan mijn advies om een arts raad te plegen! 

Geen reactie's

Geef een reactie