Zorg voor je eigen grenzen en zeg eens ‘Ja’ tegen ‘Nee’,

Zorg voor je eigen grenzen en zeg eens ‘Ja’ tegen ‘Nee’,

Wat is dat toch met het woordje ‘nee’? En waarom is het aangeven van onze eigen grenzen zo moeilijk?

We worstelen er bijna allemaal mee.

Als klein kind, wil je dingen ontdekken. Waarbij je stelselmatig van je ouders of verzorgers te horen krijgt: Nee, niet doen! Nee, dat mag niet!

Ondertussen doen je het tóch en wandelen je, al waggelend met de dure vaas van oma in jouw handen, door de huiskamer.

We proberen hiermee grenzen te trekken voor onze kinderen, wat wél en wat níet kan. Na verloop van tijd merk je dat kleine kinderen hun grenzen blijven opzoeken, maar dat ze wel (vaak) weten tot hoever ze kunnen gaan. En dat is Positief. Want zo beschermen we onze kinderen, Toch?

Echter naar mate onze kinderen ouder worden, willen we ook wel eens wat van ze gedaan krijgen. Als ouder zijnde gaan we wellicht een beetje manipuleren of op het gevoel inspelen. “Als je voor mama nu een boodschapje doet, mag je voor jezelf wat lekkers meenemen” of “Gisteren heb ik je naar de voetbal gebracht, dan kan je nu vast wel even voor mij de hond uitlaten”….

Door deze vorm van manipulatie, je matst iemand door hem/ haar naar de voetbal te brengen of iets lekker te halen, wordt het lastiger voor de ander om ‘nee’ te zeggen.

Een kind is hier gevoelig voor en zal 9 van de 10x zijn schoenen pakken en doen wat er gevraagd wordt. Tenslotte wil hij/ zij:

  1. Niet teleurstellen. Want iemand heeft hulp nodig.
  2. Geen egoïst zijn. Die bij een ‘nee’, naar zijn hoofd krijgt, “je denkt alleen aan jezelf”.
  3. Gewaardeerd worden. Als ik ‘nee’ zeg, vinden ze mij misschien niet meer aardig.

 

Deze 3 punten neem je mee naar het volwassen worden. Mensen worden onbewust inschikkelijker wanneer ze minder zelfcontrole (Het actief reguleren van je eigen gedachten, emoties of gedrag) hebben. Hierdoor is het moeilijker om “nee’ te zeggen. In onze drukke levens ontbreekt het ons regelmatig aan tijd en energie om goede beslissingen te nemen. We hebben haast, zijn vermoeid, of worden afgeleid door onze omgeving. Onder deze omstandigheden zijn we een gemakkelijk doelwit.

De grenzen die we in eerste instantie aangeleerd hebben gekregen van onze ouders blijken niet onze grenzen te zijn, maar de grenzen van een ander. We weten vaak precies hoever we bij de ander kunnen gaan, echter niet tot hoever we bij onszelf kunnen gaan. Kunnen we ons dan wel verdedigen tegen ongewenste beïnvloeding/ manipulatie?

JA! Besef dat je niet altijd ‘ja’ hoeft te zeggen en dat ‘nee’ ook een antwoord is. Er zijn meestal genoeg anderen die eventueel ook kunnen helpen. Stel je beslissingsmoment uit door om bedenktijd te vragen. Hierdoor kan je een verstandigere keuze maken op het moment dat het jou uit komt en kan je makkelijker je eigen grenzen stellen. Hiermee voorkom je dat je ‘ja’ zegt terwijl je liever ‘nee’ had willen zeggen.

Geen reactie's

Geef een reactie