30 sep Hoe kan een massage helpen bij overgangsklachten?
Hoe kan een massage helpen bij overgangsklachten?
Vrouwen in de overgang krijgen te maken met veranderingen in hun hormoonspiegel. Door deze verandering kun je klachten krijgen zoals opvliegers en een onregelmatige menstruatie. De overgang kent echter veel meer klachten en wist je dat deze klachten al 10 jaar voor het stoppen van de menstruatie kunnen optreden? Veelgehoorde klachten zijn:
- Stemmingswisselingen
- Vergeetachtigheid
- Prikkelbaarheid
- Vermoeidheid
- Angst of paniekgevoelens
- Hoofdpijn
- Problemen met slapen
- Gewrichts-, en spierpijn.
Misschien komen ze allemaal wel bekend voor. Deze klachten ontstaan dus al rond je 40ste levensjaar.
Stressklachten
Stress geeft dezelfde soort klachten als de klachten die kunnen ontstaan in de overgang en daarom wordt er ook vaak een verkeerde diagnose gesteld, soms wordt er zelfs een depressie/of burn-out als diagnose gesteld. Als jouw lichaam signalen geeft dat het wel eens in de overgang zou kunnen zijn dan is het goed daar rekening mee te houden ook al heb je nog niet “die” leeftijd bereikt en is je menstruatie nog regelmatig en heb je geen opvliegers. De overgang is een fase in je leven die komt en ook weer gaat. Voeding, in beweging blijven en zoveel mogelijk stress vermijden helpt je tijdens de overgang. Echter kunnen deze factoren er niet altijd voor zorgen dat jij je niet naar voelt. Dit komt omdat de hormoonhuishouding uit balans is, hormonen als oestrogeen en progesteron nemen namelijk af. Deze disbalans kan lichamelijk en emotionele gevolgen hebben. Goed voor jezelf zorgen in deze periode is dus erg belangrijk.
Tip
Als je een opvlieger ervaart helpt het je om de energie omlaag te brengen door te gaan schudden, stampen of springen. Om opvliegers te voorkomen of de impact ervan te verminderen helpt het bovendien om je spiermassa door krachttraining te behouden. Hiermee kun je namelijk zelf nog oestrogeen produceren en dan wordt de daling van oestrogeen minder heftig ervaren.
Regelmatig (bij voorkeur eens per maand) een massage ondergaan heeft een goed effect op de gehele overgang. Zo kan je kiezen voor:
- een sportmassage om de spieren soepel te houden
- een ontspannings- of hoofdpijnmassage voor stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid, angst of paniekgevoelens, hoofdpijn.
- Een aromatherapie massage waarbij je lichaam en geest weer in balans gebracht wordt en je weer in je kracht zet.
- Een anti-aging gezichtsmassage om te weten dat je ertoe doet en jezelf weer mooi te voelen.
Zoveel mogelijk ontspannen
Er is genoeg keuze om de juiste massage te vinden die het beste bij jou past. Zorgen voor ontspanning is tijdens de overgang cruciaal. Als je stress ervaart, maakt je lichaam cortisol aan. Het stress-reactie hormoon cortisol kun je weer in balans brengen door een massage. Tijdens een massage neemt het hormoon CRH (corticotropin-releasing hormoon) af.
Stress heeft een groot effect op je klachten tijdens de overgang, sterker nog het verergert je klachten en daarom is goed voor jezelf zorgen in deze periode zo cruciaal.
Stress en Cortisol
Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt in het lichaam. Het wordt aangemaakt uit cholestorol. Cortisol is een stress-reactie hormoon. Bij stress wordt er adrenaline aangemaakt waardoor het lichaam klaar wordt gemaakt voor het zogenaamde “vechten of vluchten”. Naast adrenaline komt er ook Cortisol vrij waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog gaat en er meer glucose in het bloed komt, zodat er genoeg energie is om weerstand te bieden tegen gevaar.
Het belang van cortisol
Cortisol heeft een belangrijk doel. Het is een stofje dat je beschermd. Niet alleen tegen gevaar, het regelt bijvoorbeeld ook de afbraak van eiwitten en de aanmaak van glucose. Het is een belangrijk hormoon, onmisbaar, maar de cortisolspiegel moet goed zijn. Te veel of te weinig cortisol kan problemen veroorzaken. Het heeft namelijk de volgende functies:
- Reguleren van de bloeddruk
- Het reguleren van het immuunsysteem(tegengaan van ontstekingen en het herstellen bevorderen)
- Reguleren van insuline
- Helpt het lichaam te reageren op stress.
Cortisol wordt vooral aangemaakt in de ochtend als je wakker bent. Als je last hebt van stress, dan stopt Cortisol eigenlijk zijn belangrijke functie. Het zorg dragen voor bovengenoemde functies en gaat het ervoor zorgen dat het lichaam paraat is voor “het gevaar”. Stress is niet alleen vervelend, maar zeker ook gevaarlijk te noemen. Dat geldt zeker als je langdurig last hebt van stress en spanningen.
Door cortisol zorgt stress voor:
- Overgewicht
- Slapeloosheid
- Depressie
- Sneller ouder worden
- Verslechtering van de spijsvertering
- Negatieve effecten op het immuunsysteem
- Verlies van spierkracht
- Hart en vaatziekten
Massage en cortisol
Het in balans houden van Cortisol is belangrijk. Door massage kan je zorgen dat de hoeveelheid Cortisol in je lichaam wordt verlaagd. Massage kan je helpen om weer in contact te komen met je lichaam. Vermoeidheid, slapeloosheid, depressie en stress zullen door massage significant verminderen.
Opkomen voor jezelf
Goed voor jezelf zorgen geeft ook direct de aanzet tot de jaren na de overgang. Tenslotte breekt nu de tijd aan dat je jezelf meer gunt, je actief en fit wil blijven en nog van alles wilt ondernemen. Dit is dé levensfase waarin het belangrijk is om voor jezelf te kiezen.
Let daarom op hoe je met de overgang omgaat. Vermijd stress en gun jezelf die ontspanning, die massage. Je gaat jezelf fysiek en mentaal beter voelen en je hormoonhuishouding zal er blij mee zijn.
Het is NU tijd om aan jezelf te denken/ werken! Wacht niet en plan je eerste afspraak eenvoudig via de website in de online agenda. Samen kunnen we kijken welke behandeling het beste bij je past.
Geen reactie's