Massage bij ex-Covid patiënten

Heb jij Corona gehad en kamp je nog steeds met restklachten als benauwdheid, vermoeidheid, minder uithoudingsvermogen, druk op de borst angst en/ of hoofdpijn?

Vooral in het begin van de herstel periode zijn veel cliënten na de meest eenvoudige inspanning uitgeput. Bij veel mensen kan het maximale uithoudingsvermogen verminderd zijn. De basis conditie is vaak EXTREEM vermindert. Het is dan ook lastig om te bepalen wanneer je weer kunt beginnen met het opbouwen van je conditie. Je zult je geremd voelen. Toch is het belangrijk hier doorheen te breken. Je kan hier echt doorheenkomen!

 

Let wel: Bij een hoge hartslag, hoge bloeddruk, koorts of een vermindert zuurstofgehalte ben je er nog niet toe.

 

Er zijn diverse mogelijkheden die jij en ik als masseur kunnen toepassen om jouw lichaam te helpen herstellen.

Je kan zelf beginnen, met het voorzichtig opbouwen van jouw conditie d.m.v. duur training te starten. denk aan iedere dag een klein stukje wandelen. Je moet hierbij wel rekening houden, dat je vanaf het begin moet beginnen, dus niet starten waar je was, voor je Corona kreeg.

Jouw basis conditie is immers extreem vermindert. Je moet echt terug naar de basis.
Als het goed gaat, kan je dit uitbreiden. Een personal trainer of fysiotherapeut kan je hier zeker bij helpen.

Een reden van jouw aanhoudende klachten als benauwdheid, is het gevolg van de koorts die je hebt gehad. Koorts zorgt o.a. voor vochtverlies. Ook doet het iets met de eiwitten in jouw lichaam. Wellicht bent je ook angstig geweest ( of ben je dit nog), waardoor jouw ademhaling hoger is dan zou moeten. Jouw lichaam verkeert in een vegetatieve disbalans*. Het gaspedaal van je lichaam, de sympathicus, helpt ons lichaam te overleven in levensbedreigende situaties. Het zorgt voor een stijgende hartslag en ademhaling.

 

Bij een massage wordt juist het rem pedaal van je lichaam, de parasympathicus, geactiveerd. Deze zorgt voor rust en herstel.

 

*Het vegetatieve zenuwstelsel bestaat uit orthosympatisch en parasympatisch zenuwstelsel. Het beheert onbewuste functies in het lichaam, bijv. van de organen en de ademhaling.

Behandelmethode

Er is nog weinig bekend over het behandelen van restklachten van Covid-19.

Toch zijn er een aantal dingen die ik als masseur kan toepassen.
D.m.v. bindweefselmassage, lymfedrainage, triggerpoint therapie,  cupping en Medical Taping kunnen rest klachten verminderen en krijgt het lichaam ondersteuning bij het herstellen.

Bindweefselmassage zorgt voor reductie van sympathische activiteiten. De huid wordt bij deze techniek geprikkeld op de rug, ter hoogte van de longen, hart en lever. Doordat de huid afferent is met onderliggende organen, worden deze ook geprikkeld. Er zal bij deze behandeling dus meer rust optreden in de longen. Spanning in dit gebied zal afnemen. Hartslag zal dalen en de lever zal worden gestimuleerd bij de stofwisseling.
Verder zullen de spieren die meewerken bij de ademhaling behandeld worden door faciale technieken.

 

Lymfedrainage zorgt voor het versnelt afvoeren van afvalstoffen via het lymfesysteem. Denk hierbij aan de eiwit resten die zijn vrijgekomen. Hierbij wordt er gewerkt op het lymfesysteem, zodat het immuunsysteem word geactiveerd.

Er kunnen Triggerpoints zitten op en tussen de ribben. Ook bij de grote en kleine borstspier kunnen er gevoelige TP aanwezig zijn. Zo ook in het diafragma.

 

Met Cupping komt er niet alleen ontspanning in de huid, maar ook in onderliggende weefsels en organen.

 

Door Medical Taping zal er verlichting gegeven worden aan de longen waardoor je weer vrijer kan ademhalen